Delikatny deser czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Deser, któremu nikt się nie oprze.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    200 g śmietana 30%
    1 czekolada gorzka
    1 jajko
    2-3 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki likieru czekoladowego

Delikatny deser czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w garnku nad parą. Ubić śmietanę. Jajko wyparzyć. Ubić białko. Do serka dodawać po łyżce ubitą śmietanę i czekoladę dokładnie zmiksować. Dodać żółtko i likier. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać białko i delikatnie wymieszać. Podawać w pucharkach.

Porady

Najlepiej smakuje schłodzony i udekorowany sezonowymi owocami.

Komentarze

Podobne przepisy