Deser arbuzowy

0 (0 ocen)

Czyli pyszny deser na upalne dni.

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki zielonego barwnika
    dodatkowo:
    2 galaretki arbuzowe
    1/2 kg arbuza
    250 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fiks

Deser arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno do ubitych dodać cukier i nadal ubijać, kiedy białka są dobrze ubite dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec olej i barwnik spożywczy, wymieszać ciasto.
    Blaszkę która jest na wyposażeniu piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec w temp. 180st około 10 minut po upieczeniu wystudzić
  • deser arbuzowy 2. W formie do keksa ułożyć ciasto tak, aby ciasto było w całej formie, a reszta wystawała poza formę bo potem się ją zawinie na cieście ułożyć arbuza pokrojonego w większa kostkę i zalać go gęstniejącą galaretką przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu i przykryć całość ciastem które wystawało poza formę. Przygotowany deser wstawić do lodówki, aby zastygł.
  • deser arbuzowy 3. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiks, następnie wyłożyć na wierzch deseru i dowolnie ozdobić, podawać bardzo zimny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy