Deser arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubić na sztywno do ubitych dodać cukier i nadal ubijać, kiedy białka są dobrze ubite dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec olej i barwnik spożywczy, wymieszać ciasto.
Blaszkę która jest na wyposażeniu piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec w temp. 180st około 10 minut po upieczeniu wystudzić
2.W formie do keksa ułożyć ciasto tak, aby ciasto było w całej formie, a reszta wystawała poza formę bo potem się ją zawinie na cieście ułożyć arbuza pokrojonego w większa kostkę i zalać go gęstniejącą galaretką przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu i przykryć całość ciastem które wystawało poza formę. Przygotowany deser wstawić do lodówki, aby zastygł.
3.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiks, następnie wyłożyć na wierzch deseru i dowolnie ozdobić, podawać bardzo zimny.
Komentarze