Deser awayuki.

0 (0 ocen)

Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru.

Składniki:

  • 2 łyżki żelatyny
    1 filiżanka wody
    1,5 filiżanki cukru
    2 białka
    2 łyżki soku z cytryny
    100 g malin
    2 galaretki cytrynowe

Deser awayuki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury pokojowej.
    Białka ubić, wlewać powoli żelatynę i dalej ubijać. Dodać sok z cytryny.
    Tężejącą masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość 1,5 - 2cm.
    W masę powciskać maliny lub ułożyć na wierzchu.
    Rozpuścić galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują się gruszkowe i zimne wylać na piankę z malinami.
    Gdy deser dobrze stężeje pokroić w kwadraty lub wykroić walce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy