Deser biszkoptowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Deser na zimno dla zabieganych. Prosty sposób wykonania deseru a efekt – to smaczny kąsek do kawy. Do deseru można dodać dowolne owoce – mrożone lub świeże.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje
    4 jajka
    1 łyżka mleka
    1 łyżeczka masła
    Nadzienie:
    3 kolorowe papryki
    Sól, pieprz do smaku
    5 dużych pieczarek
    1 łyżka oleju
    1 mała cebula

Deser biszkoptowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dodać porzeczki, wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodać rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę – około 1/3 szklanki. Całość delikatnie wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć na spód rząd biszkoptów, wylać porcję śmietanki. Potem warstwę biszkoptów, porcję śmietanki. Na wierzch wyłożyć pozostałe biszkopty, kleksy galaretki z porzeczkami i śmietankę. Dowolnie udekorować wierzch śmietanką i owocami czarnej porzeczki. Schłodzić w lodówce deser około 5 godzin.

Porady

1.do deseru można dodać różne owoce. 2. deser najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy