Deser "Błękitna Laguna"

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Efektownie wyglądający, przywodzący na myśl egzotyczne plaże, deser na upalne dni.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • galaretka o smaku borówkowym - 1 op.
    galaretka o smaku pomarańczowym - 1 op.
    sok pomarańczowy - 1/2 szklanki
    herbatniki kokosowe - 1 op.
    masło - 2 łyżki
    Dodatkowo:
    wafle, wykałaczki, owoce (mandarynki lub nektarynki)

Deser "błękitna laguna" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki rozgniatamy w moździerzu na okruszki. Mieszamy z masłem aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dno pucharków lub szklanek wykładamy pokruszonymi herbatnikami, dociskamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
  • 2. Sok podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy sok i odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Jedną stronę pokrojonych na trójkąty wafli smarujemy odrobiną półpłynnej galaretki, mocujemy wykałaczki, tworząc "żagiel". Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Z cząstek mandarynki tworzymy łódkę lub "deskę" z kawałka nektarynki.
  • 4. Galaretkę borówkową przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę pomarańczową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. "Żagle" mocujemy na kawałkach owoców. Ozdabiamy deser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy