Deser "błękitna laguna" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki rozgniatamy w moździerzu na okruszki. Mieszamy z masłem aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dno pucharków lub szklanek wykładamy pokruszonymi herbatnikami, dociskamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
2.Sok podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy sok i odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Jedną stronę pokrojonych na trójkąty wafli smarujemy odrobiną półpłynnej galaretki, mocujemy wykałaczki, tworząc "żagiel". Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Z cząstek mandarynki tworzymy łódkę lub "deskę" z kawałka nektarynki.
4.Galaretkę borówkową przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę pomarańczową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
5."Żagle" mocujemy na kawałkach owoców. Ozdabiamy deser.
Komentarze