Deser powstał na bazie produktów ,które pozostały podczas przygotowywania innych potraw. Do dyspozycji miałem syrop z brzoskwiń w puszce ,dwie połówki brzoskwini ,śmietankę i figi z syropu (większość zjadłem ot tak ,więc dałem jako dekoracja :D )
60 min
Składniki:
brzoskwinie w puszce (2 połówki i syrop)
4 łyżki sera z wiaderka
1 łyżka żelatyny
200 ml śmietany 30%
30 ml likieru Sheridan (kawowy)
figi w syropie
Deser brzoskwiniowo-sheridanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Syrop wraz z serem podgrzewamy (nie zagotowujemy) ,cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę ,schładzamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Mieszamy i rozlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki.
Do śmietany dodajemy likier ,ubijamy i porcjujemy do pucharków (druga warstwa). Na wierzch układamy ćwiartki fig.
Komentarze