Deser brzoskwiniowo-Sheridanowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Deser powstał na bazie produktów ,które pozostały podczas przygotowywania innych potraw. Do dyspozycji miałem syrop z brzoskwiń w puszce ,dwie połówki brzoskwini ,śmietankę i figi z syropu (większość zjadłem ot tak ,więc dałem jako dekoracja :D )

  • 60 min

Składniki:


  • brzoskwinie w puszce (2 połówki i syrop)
    4 łyżki sera z wiaderka
    1 łyżka żelatyny
    200 ml śmietany 30%
    30 ml likieru Sheridan (kawowy)
    figi w syropie

Deser brzoskwiniowo-sheridanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Syrop wraz z serem podgrzewamy (nie zagotowujemy) ,cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę ,schładzamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Mieszamy i rozlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki.
    Do śmietany dodajemy likier ,ubijamy i porcjujemy do pucharków (druga warstwa). Na wierzch układamy ćwiartki fig.

Komentarze

Podobne przepisy