Deser brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły, ale nie stężały.
2.Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkopty. Zimne mleko miksujemy na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta pianka. Dodajemy schłodzone galaretki i miksujemy jeszcze chwilę. Całość przelewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy.
3.Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu, wykładamy na wierzch deseru wypukłą częścią ku górze. Wkładamy do lodówki do stężenia (najlepiej na noc).
4.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Miksujemy. Polewamy deser przed podaniem.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny:
● Deser można też przygotować na gotowym cienkim spodzie biszkoptowym.
● Wielbiciele słodszych deserów mogą dodać do rozpuszczonych galaretek 2 łyżki cukru.
Komentarze