Deser brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatny i puszysty deser w sam raz na lato.

Składniki:

  • ● 500 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
    ● 2 galaretki brzoskwiniowe
    ● puszka brzoskwiń w syropie
    ● op. okrągłych biszkoptów
    ● 10 truskawek

Deser brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły, ale nie stężały.
  • 2. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkopty. Zimne mleko miksujemy na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta pianka. Dodajemy schłodzone galaretki i miksujemy jeszcze chwilę. Całość przelewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy.
  • 3. Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu, wykładamy na wierzch deseru wypukłą częścią ku górze. Wkładamy do lodówki do stężenia (najlepiej na noc).
  • 4. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Miksujemy. Polewamy deser przed podaniem.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny: ● Deser można też przygotować na gotowym cienkim spodzie biszkoptowym. ● Wielbiciele słodszych deserów mogą dodać do rozpuszczonych galaretek 2 łyżki cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy