Z wykształcenia jestem cukiernikiem, ale wkrótce wstąpię do seminarium.Przepis na ten deser dostałem od mojego nauczyciela, gdy uczyłem się cukiernictwa.
Składniki:
● 10 dag cukru pudru
● 6 dag bułki (weki, kajzerki lub bagietki)
● 4 dag rodzynek
● 3 jajka
● masło
● 1/2 l mleka
● skórka cytrynowa
Deser florencja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę kroimy w cienkie paseczki
(jak frytki), lekko opiekamy
i jeszcze ciepłe smarujemy
po obu stronach masłem. Układamy
w głębokim półmisku nadającym
się do zapiekania,
a później do podania.
2.Cytrynę szorujemy, polewamy
wrzątkiem i po osuszeniu
ścieramy skórkę na tarce
o drobnych oczkach.
3.Bułkę posypujemy rodzynkami
i skórką z cytryny.
4.Jajka ucieramy z cukrem,
wlewamy mleko, mieszamy
i wlewamy do półmiska z bułką.
Naczynie przykrywamy i wkładamy
do ciepłego (ok. 125 °C
z termoobiegiem), ale nie gorącego
piekarnika. Zapiekamy, aż
jajka się zetną, a wierzch lekko
zezłoci (15 minut). Deser podajemy
na gorąco.
Komentarze