Deser florencja

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z wykształcenia jestem cukiernikiem, ale wkrótce wstąpię do seminarium.Przepis na ten deser dostałem od mojego nauczyciela, gdy uczyłem się cukiernictwa.

Składniki:

  • ● 10 dag cukru pudru
    ● 6 dag bułki (weki, kajzerki lub bagietki)
    ● 4 dag rodzynek
    ● 3 jajka
    ● masło
    ● 1/2 l mleka
    ● skórka cytrynowa

Deser florencja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser florencja 1. Bułkę kroimy w cienkie paseczki
    (jak frytki), lekko opiekamy
    i jeszcze ciepłe smarujemy
    po obu stronach masłem. Układamy
    w głębokim półmisku nadającym
    się do zapiekania,
    a później do podania.
  • Deser florencja 2. Cytrynę szorujemy, polewamy
    wrzątkiem i po osuszeniu
    ścieramy skórkę na tarce
    o drobnych oczkach.
  • Deser florencja 3. Bułkę posypujemy rodzynkami
    i skórką z cytryny.
  • Deser florencja 4. Jajka ucieramy z cukrem,
    wlewamy mleko, mieszamy
    i wlewamy do półmiska z bułką.
    Naczynie przykrywamy i wkładamy
    do ciepłego (ok. 125 °C
    z termoobiegiem), ale nie gorącego
    piekarnika. Zapiekamy, aż
    jajka się zetną, a wierzch lekko
    zezłoci (15 minut). Deser podajemy
    na gorąco.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy