Deser jagodowy z kaszą manną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekko kwaskowate jagody i słodka, śmietankowa manna to rewelacyjne połączenie - zaskoczy niejednego łakomczucha :)

  • 30 min

Składniki:


  • 200 g śmietany kremówki,
    250ml mleka,
    40 g kaszy manny,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki jagód,
    1/2 laski wanilii,
    150 g jagód,
    2 łyżki cukru,
    3/4 łyżki budyniu śmietankowego,
    2 łyżki wody,

Deser jagodowy z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser jagodowy z kaszą manną 1. 3 łyżki oczyszczonych i osuszonych jagód rozdzielamy pomiędzy dwa pucharki.
  • Deser jagodowy z kaszą manną 2. Do rondelka wlewamy 150ml mleka, kremówkę, ziarenka z wanilii i cukier, w pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę. Mleko w rondelku zagotowujemy i wlewamy mannę, chwilkę gotujemy. Ugotowaną kaszę rozkładamy (ciepłą) do pucharków i całość studzimy.
  • Deser jagodowy z kaszą manną 3. Do garnka wsypujemy jagody i cukier. Całość zagotowujemy, dodajemy budyń rozrobiony w wodzie i gotujemy do momentu zgęstnienia całej masy co chwila mieszając.
  • Deser jagodowy z kaszą manną 4. Masę jagodową studzimy i wykładamy do pucharków. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Deser podajemy ozdobiony jagodami i listkami mięty, smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy