Deser jogurtowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki truskawkowe rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody, odstaw do stężenia.Truskawki umyj, obierz z szypułek i przekrój na pół. Przełóż na dno formy na babkę ( u mnie metalowa o śr.18cm) i zalej tężejącą galaretkę. Przełóż w chłodne miejsce.
2.Serek mascarpone zmiksuj z cukrem i jogurtem. Dodaj żelatynę przygotowaną wg.przepisu na opakowaniu i umyte borówki. Delikatnie przemieszaj i przelej na masę truskawkową. Odstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Deser wyjmij z foremki (wkładając na krótką chwilę do ciepłej wody) i wierzch oprósz startą czekoladą.
Porady
Miałam problem z z wyłożeniem deseru z foremki. Po włożeniu jej do ciepłej wody kontury obrysowałam patyczkiem do szaszłyków i dopiero wtedy obracając foremkę do góry nogami sernik wyłożyłam na talerz :)
Komentarze