Deser jogurtowy z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekki, szybki i dietetyczny

  • 60 min

Składniki:


  • 4 opakowania jogurtu waniliowego (małe kubeczki) (nie: serek homogenizowany!)
    4 opakowania jogurtu naturalnego (jw)
    200g mrożonej żurawiny
    200g cukru
    granola do posypania

Deser jogurtowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żurawina 1. Żurawinę w garnku mieszamy z cukrem, odstawiamy na ok 1/2 godziny, aż puści nieco soku. Następnie zagotowujemy i gdy owoce będą się gotować, lekko je dociskamy, by uzyskać więcej soku. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy.
  • 2. Na dno szklanki nakładamy pół opakowania jogurtu waniliowego, następnie kopiastą łyżkę zimnej żurawiny. Na wierzch nakładamy jogurt naturalny – cały kubeczek. Następnie resztę waniliowego. Dekorujemy granolą i kilkoma owocami.
  • 3. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Porady

Tak przygotowaną żurawiną możemy podać do mięs lub zapasteryzować w słoiczkach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy