Deser dość szybki do przygotowania, bardzo kremowy i słodki, słodycz bezików przełamują soczyste truskawki. Jedna porcja takiego deseru to zdecydowanie za mało :-)
Deser kawowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i suszymy. Następnie kroimy je w kostkę. Do truskawek dodajemy wino i odstawiamy na 10 minut w chłodne wino, aby truskawki przeszły smakiem wina. Biszkopty i bezy kruszymy. Układamy je na dnie dwóch naczynek. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
2.Kolejno wlewamy kawę i całość dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do szprycy. Do naczynek wkładamy po połowie truskawek. Następnie wyciskamy krem. Deser dekorujemy świeżą truskawką i biszkoptem lub bezą. Można całość posypać jeszcze kawą. Życzę smacznego :)
Komentarze