Deser kawowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Deser dość szybki do przygotowania, bardzo kremowy i słodki, słodycz bezików przełamują soczyste truskawki. Jedna porcja takiego deseru to zdecydowanie za mało :-)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • truskawki 100g,
    2 podłużne biszkopty + 1 do dekoracji,
    2 mini bezy + 1 do dekoracji,
    czerwone wino 2 łyżki,
    kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
    wrzątek 1 łyżka,
    śmietana kremówka 200g,
    cukier puder 1 łyżka

Deser kawowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i suszymy. Następnie kroimy je w kostkę. Do truskawek dodajemy wino i odstawiamy na 10 minut w chłodne wino, aby truskawki przeszły smakiem wina. Biszkopty i bezy kruszymy. Układamy je na dnie dwóch naczynek. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
  • 2. Kolejno wlewamy kawę i całość dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do szprycy. Do naczynek wkładamy po połowie truskawek. Następnie wyciskamy krem. Deser dekorujemy świeżą truskawką i biszkoptem lub bezą. Można całość posypać jeszcze kawą. Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy