Deser lodowy a la szarlotka z kromkami bagietki obtoczonymi w mieszance z brązowego cukru i cynamonu i obsmażonymi. Do tego uduszone jabłka. Deser na ciepło podany z zimnymi lodami :)
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
8 kromek bagietki
50 ml mleka
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jabłka
6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych
Deser lodowy a la szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bagietkę krótko zamoczyć z obu stron w mleku, obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. Kłaść na suchą patelnię, smażyć z obu stron.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić do miękkości.
Do dwóch szklanek ułożyć kolejno warstwami: jabłka, 2 kromki bagietki, jabłka, bagietka, 3 gałki lodów. Wierzch posypać cynamonem.
Komentarze