1.Orzechy ucieramy z połową cukru pudru, dodajemy miękkie masło ciągle ucierając. Dodajemy resztę cukru pudru, stopniowo dodajemy żółtka i wanilię cały czas ucierając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym ale nie wrzącym mleku, odstawiamy do ostudzenia (powinna być przestudzona i najlepiej żeby była płynna). Wlewamy ją do masy, ucieramy i dodajemy białka ubite na sztywno i rodzynki. Delikatnie łączymy składniki. Tortownicę o śr 24 - 26 smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę masy do tortownicy, drugą połowę mieszamy z kakao i układamy na jasnej warstwie. Ciasto posypujemy dowolnymi owocami i rodzynkami. Zalewamy galaretką rozpuszczoną według przepisu. Odstawiamy do lodówki. Smacznego
Porady
Owoce i galaretki mogą być różnorodne. Ja użyłam galaretki wiśniowej i wiśni do dekoracji
Komentarze