3/4 litra mleka
16 gram żelatyny w proszku
1 c. waniliowy 16 gram
cukier puder do smaku
drylowane wiśnie osączone z soku
kilka ciasteczek np. domowe
kawałek startej czekolady
Deser mleczno- wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W części mleka rozpuścić żelatynę. Odstawić do spęcznienia.
Potem podgrzać do rozpuszczenia, ale nie zagotować.
Resztę mleka ubić mikserem na pianę dodając cukier waniliowy i cukier puder do smaku
Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
Do pucharków rozłożyć pokruszone ulubione ciasteczka, na nie osączone z syropu wiśnie.
Na wiśnie wyłożyć tężejącą piankę mleczną.
Na wierzch dać znów wiśnie i posypać startą czekoladą.
Masa mleczna nie jest ścisła, jest jak pianka.
Kto lubi można dodać w trakcie ucierania kawę rozpuszczalną do smaku i dać brzoskwinie z puszki.
Komentarze