Deser na zielono

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

prosty do wykonania, takie desery kiedyś robiła moja babcia, galaretka, owoce i bita śmietana smakowały zawsze

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 szklanki wrzącej wody
    3 galaretki przeźroczyste
    4 kiwi
    2 łyżeczki cukru
    3/4 szklanki wody
    0,5 litra śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    250 gram serka mascarpone

Deser na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze wymieszać, ostudzić. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Wsypać cukier oraz wlać 3/4 szklanki wody. Zagotować. Gotować 2 - 3 minuty. Następnie kiwi odcedzić i ostudzić. Przełożyć do pucharków i zalać galaretką. Przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

    Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier puder oraz ser mascarpone. Dobrze razem wymieszać. Masę śmietanową przełożyć do dekoratora z końcówką w kształcie gwiazdki. Ozdobnie wyciskać porcje masy na stężone galaretki z kiwi. Udekorować plasterkiem kiwi i listkiem mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy