Deser „owocowa radość”

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łączy w sobie słodkość truskawek i kwaśność jogurtu. Dodatkowo jest to wzbogacone bitą śmietaną. Ten deser powinien spodobać się dzieciom, które nie lubią jogurtu, ani owoców, gdyż tak podany na pewno je zachęci chociaż do spróbowania.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 ml jogurtu greckiego
    250 ml śmietanki 30%
    200 g truskawek(ew. dowolnych owoców)
    80 g cukru pudru
    40 g cukru
    60 ml wody
    20 g żelatyny

Deser „owocowa radość” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jogurtu greckiego odkładam jedną łyżkę. Żelatynę zalewam 40 ml wody i dostawiam do stężenia. Truskawki myję, cześć odkładam i kroję na mniejsze kawałki. Pozostałe truskawki zasypuję cukrem i 20 ml wody. Zagotowuję do momentu, aż puszczą sok. Miksuję. Do jogurtu greckiego dodaję 60 g cukru pudru oraz truskawki, mieszam. Żelatynę podgrzewam z jedną łyżką jogurtu. Wlewam do reszty jogurtu z truskawkami. Przelewam do szklanek lub kieliszków. Zostawiam w lodówce do stężenia przez 30 minut. Śmietankę schładzam przez 15 minut w zamrażarce. Miksuję, pod koniec dodaje 20 g cukru pudru. Na stężały jogurt nakładam mus truskawkowy, a następnie bitą śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy