Deser Pavlova

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatna, chrupiąca i słodka beza, z owocami i bitą śmietaną. Rozpływa się w ustach!

  • 30 min

Składniki:

  • 6 białek
    300 g drobnego cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka białego octu winnego albo pół łyżeczki octu 10%
    500 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    świeże owoce sezonowe (maliny, truskawki, jagody)

Deser pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Na koniec dodać mąkę i ocet, ubijać krótko na najmniejszych obrotach.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na niego masę białkową starając się o kształt koła. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Wystudzić bezę, najlepiej w uchylonym piekarniku.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. wyłożyć na ostudzoną bezę. Na to owoce i gotowe.

Porady

Do śmietany można dodać 1 śmietanfix, aby się lepiej trzymała na bezie. Deser najlepiej smakuje schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy