Deser Pawie Oko

0 (0 ocen)

  • 15 min

Budyń, kisiel i owoce. Taki deser robiła mi babcia, to wspomnienie z mojego dzieciństwa.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 PORCJE:
    1 litr mleka
    4 łyżki cukru
    2 budynie waniliowe
    0,5 litra wody
    1 kisiel wiśniowy
    2 łyżki cukru
    owoce (u mnie drylowane wiśnie, mogą być różne sezonowe)

Deser pawie oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa budynie waniliowe przyrządzamy na litrze mleka. dodając 4 łyżki cukru. Głębokie talerze opłukujemy zimną wodą i wylewamy gotowy budyń. Wyrównujemy powierzchnię.
    Kisiel wiśniowy przyrządzamy na 500 ml wody z dodatkiem 2 łyżek cukru.
    Pod koniec mieszamy z owocami. Wylewamy na budyń.
    Deser na ciepło i gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy