Deser piernikowy tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Na dno pucharków wsypać pokruszone pierniczki. Część odłożyć do dekoracji.
• Polać pierniczki kawą espresso.
• Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
• Ser mascarpone przemieszać w mikserze i połączyć z połową bitej śmietany.
• Dodać kakao, cynamon i kawę i delikatnie wymieszać. Ograniczyć czas mieszania, aby nie wyszło masło!
2.• Masę serową nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na pierniczki ozdobne rozety.
• Następnie do rękawa przełożyć pozostałą bitą śmietanę i wycisnąć ją na ser mascarpone.
• Posypać kakao po wierzchu przez sitko.
• Udekorować pierniczkami.
Porady
Do tego deseru można użyć każdego rodzaju pierniczków, najlepiej bez dekoracji.
Komentarze