Deser piernikowy Tiramisu

0 (0 ocen)

Jeśli jakimś cudem zostaną Wam świąteczne pierniczki, to proponuję pyszny noworoczny deser Tiramisu. Albo od razu schowajcie je,do tego deseru.

Składniki:

  • • ok. 25 pierniczków świątecznych lub ze sklepu
    • 250 g sera mascarpone
    • 500 ml śmietanki 30%
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 1 łyżeczka kakao
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka kawy mielonej
    • 80 ml mocnego espresso
    • kakao do posypania

Deser piernikowy tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Na dno pucharków wsypać pokruszone pierniczki. Część odłożyć do dekoracji.
    • Polać pierniczki kawą espresso.
    • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    • Ser mascarpone przemieszać w mikserze i połączyć z połową bitej śmietany.
    • Dodać kakao, cynamon i kawę i delikatnie wymieszać. Ograniczyć czas mieszania, aby nie wyszło masło!
  • 2. • Masę serową nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na pierniczki ozdobne rozety.
    • Następnie do rękawa przełożyć pozostałą bitą śmietanę i wycisnąć ją na ser mascarpone.
    • Posypać kakao po wierzchu przez sitko.
    • Udekorować pierniczkami.

Porady

Do tego deseru można użyć każdego rodzaju pierniczków, najlepiej bez dekoracji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy