Deser ryżowy na mleku z jabłkami

0 (0 ocen)

Jest to szybki i tani deser. Nie jedna osoba go lubi. Znany w każdym domu. Jednak każdy robi na swój sposób tak jak ja. Polecam z borówkami i jabłkami.

Składniki:

  • Deser:
    - 2 torebki ryżu
    - 1 i 3/4 szkl. mleka
    - 2 łyżki cukru
    - kilka kropel aromatu waniliowego
    - 1 cukier waniliowy
    - 1/2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    - 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach
    - 1 łyżka cukru
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - kilka borówek
    - 2 łyżki wody

Deser ryżowy na mleku z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według opakowania. Następnie wyjąc z woreczka i przełożyć do większego garnka. Zalać mlekiem. Dodać cukry, aromat i cynamon. Wymieszać. Gotować tak długo na wolnym ogniu, aż ryż zrobi się gęsty, a mleko trochę wyparuje. Przełożyć do miseczek.
  • 2. Jabłka przełożyć do garnuszka. Zalać wodą. Dodać cukier i cynamon. wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż woda wyparuje. Przełożyć do miseczek na ryż. Borówki ułożyć według gustu.

Porady

Jeżeli ktoś lubi mocno słodkie, może dodać więcej cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy