DESER RYŻOWY Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepszy schlodzony

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1,5 szklanki ryżu
    6 łyżek cukru
    Cukier waniliowy
    5 dag masła
    3 łyżki żelatyny
    0,5 litra śmietany 30%
    Ok. 0,5 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe

Deser ryżowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Wsypać ryż i gotować ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wymieszać z ryżem (można w tym celu użyć miksera). Ryż delikatnie wymieszać ze śmietaną. Masę wyłożyć do dużej tortownicy (28cm) wyłożonej folią spożywczą. Umyte truskawki przekroić na pół, większe na trzy plastry, ułożyć na masie ryżowej na okrągło na zakładkę. Po zastygnięciu ryżu zalać galaretką. (Użyłam dwóch, gdyż zawsze robię w mniejszej ilości wody).

Porady

Deser można zrobić także z innymi owocami sezonowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy