Deser ryżowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Wsypać ryż i gotować ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wymieszać z ryżem (można w tym celu użyć miksera). Ryż delikatnie wymieszać ze śmietaną. Masę wyłożyć do dużej tortownicy (28cm) wyłożonej folią spożywczą. Umyte truskawki przekroić na pół, większe na trzy plastry, ułożyć na masie ryżowej na okrągło na zakładkę. Po zastygnięciu ryżu zalać galaretką. (Użyłam dwóch, gdyż zawsze robię w mniejszej ilości wody).
Porady
Deser można zrobić także z innymi owocami sezonowymi
Komentarze