Deser śmietanowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszny deser na osłodę dla rodziny i gości. Przepis przysłała Iwona Szumska

  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 250 mililitrów
    - śmietana 30 %: 250 mililitrów
    - Żelatyna: 3 łyżeczki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - galaretka czerwona: 1 sztuka
    - maliny: 15 dekagramów
    - sos malinowy (gotowy): 1 sztuka

Deser śmietanowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny przebieramy i myjemy.
    Galaretkę przygotowujemy
    według przepisu na opakowaniu,
    studzimy. Do średniej
    wielkości miseczek wkładamy
    po porcji malin (kilka zostawiamy
    do dekoracji). Zalewamy
    galaretką na wysokość ok.
    2 cm. Wstawiamy do lodówki,
    aby zastygła.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy
    w 4 łyżkach gorącej wody. Mleko podgrzewamy. Gdy będzie
    gorące, dodajemy żelatynę
    i dokładnie mieszamy.
  • 3. Śmietankę podgrzewamy
    na małym ogniu. Wsypujemy
    cukier puder i cukier waniliowy
    i mieszamy z mlekiem. Odstawiamy
    do wystygnięcia.
    Wylewamy na stężałą galaretkę.
    Miseczki ponownie wstawiamy
    do lodówki, aby śmietana
    stężała.
  • 4. Deser wykładamy na talerze.
    Polewamy sosem malinowym
    i dekorujemy malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy