Deser truskakowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki z szypułkami myjemy.Teraz odrywamy szypułki,a owoce kroimy na plasterki.
2.Gotujemy 550 ml wody.Do 500 ml przegotowanej wody wrzucamy zawartość opakowania galaretki poziomkowej.Energicznie mieszamy,aż do rozpuszczenia,odstawiamy.Do 50 ml przegotowanej wody wsypujemy 3 łyżki galaretki cytrynowej,energicznie mieszamy,odstawiamy do ostygnięcia.
3.Gdy galaretki ostygną,poziomkową wlewamy do pucharków lub kieliszków.Wstawiamy do lodówki na 60 minut.Galaretkę cytrynową wlewamy do serka mascarpone,mieszamy,wstawiamy do lodówki na 60 minut.
4.W momencie,gdy galaretka i masa mascarpone stężeją,do pucharków nakładamy plasterki truskawek na przemian z masą mascarpone.Wierzch deseru posypujemy płatkami migdałowymi
Porady
Deser można modyfikować zmieniając smaki galaretek i owoce. Podane skłądniki wystarczą na przysmak dla 4 osób.
Komentarze