Deser truskakowy z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lekki,letni deser na bazie truskawek,serka mascarpone i galaretki poziomkowej.Pod chmurką migdałowych płatków...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 gram świeżych truskawek
    250 gram serka mascarpone
    1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa
    1 galaretka cytrynowa
    4 łyżki płatków migdałowych

Deser truskakowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki z szypułkami myjemy.Teraz odrywamy szypułki,a owoce kroimy na plasterki.
  • 2. Gotujemy 550 ml wody.Do 500 ml przegotowanej wody wrzucamy zawartość opakowania galaretki poziomkowej.Energicznie mieszamy,aż do rozpuszczenia,odstawiamy.Do 50 ml przegotowanej wody wsypujemy 3 łyżki galaretki cytrynowej,energicznie mieszamy,odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Gdy galaretki ostygną,poziomkową wlewamy do pucharków lub kieliszków.Wstawiamy do lodówki na 60 minut.Galaretkę cytrynową wlewamy do serka mascarpone,mieszamy,wstawiamy do lodówki na 60 minut.
  • 4. W momencie,gdy galaretka i masa mascarpone stężeją,do pucharków nakładamy plasterki truskawek na przemian z masą mascarpone.Wierzch deseru posypujemy płatkami migdałowymi

Porady

Deser można modyfikować zmieniając smaki galaretek i owoce. Podane skłądniki wystarczą na przysmak dla 4 osób.

Komentarze

Podobne przepisy