Deser truskawkowo migdałowy

0 (0 ocen)

któż nie marzy o niebieskich migdałach ????????

Składniki:

  • 50 g migdałów ( użyłam całych )
    6 kruchych gotowych babeczek ( Dan Cake )
    8 dużych świeżych truskawek
    1 mała śmietana 26 % ( 200 g )
    1 łyżka cukru
    odrobina niebieskiego barwnika

Deser truskawkowo migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalać wrzątkiem i sparzyć.
    Po chwili odcedzić i obrać je i podzielić na połówki.
    Do miseczki wlać ponownie wodę, dodać niebieski barwnik, wymieszać i wrzucić połówki migdałów na około godzinę.
    Po tym czasie migdały odsączyć i wysypać na ręcznik papierowy i wysuszyć.
  • 2. Przygotować dwa naczynia do deseru ( ja użyłam kieliszków ).
    Babeczki wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować.
    Rozłożyć po równo do kieliszków.
  • 3. Następnie umyte i pozbawione szypułek truskawki również zmiksować ( moje były bardzo słodkie, więc nie dodałam cukru ) i także rozłożyć do obu kieliszków.
    W miseczce umieścić śmietanę, dodał łyżkę cukru i ubić na sztywno, po czym nałożyć na warstwę truskawek.
    Na koniec posypać migdałami i udekorować listkami np. melisy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy