Deser truskawkowo migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały zalać wrzątkiem i sparzyć.
Po chwili odcedzić i obrać je i podzielić na połówki.
Do miseczki wlać ponownie wodę, dodać niebieski barwnik, wymieszać i wrzucić połówki migdałów na około godzinę.
Po tym czasie migdały odsączyć i wysypać na ręcznik papierowy i wysuszyć.
2.Przygotować dwa naczynia do deseru ( ja użyłam kieliszków ).
Babeczki wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować.
Rozłożyć po równo do kieliszków.
3.Następnie umyte i pozbawione szypułek truskawki również zmiksować ( moje były bardzo słodkie, więc nie dodałam cukru ) i także rozłożyć do obu kieliszków.
W miseczce umieścić śmietanę, dodał łyżkę cukru i ubić na sztywno, po czym nałożyć na warstwę truskawek.
Na koniec posypać migdałami i udekorować listkami np. melisy.
Komentarze