Deser truskawkowy

0 (0 ocen)

Zbyt ciepło, żeby włączać piekarnik? Wtedy można zrobić pyszny deserek.

Składniki:


  • 3 jajka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    50 ml kremówki 30%
    400 g truskawek
    2 łyżki soku z cytryny
    50 ml gorącej wody
    2 łyżki żelatyny
    truskawki
    listki mięty

Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować na mus z sokiem z cytryny.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
    Jajka sparzyć.
    Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodać kremówkę i chwilkę ubijać. Wlać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie silikonową łopatką i rozlać do szklanek. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować plasterkami truskawek i miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy