Deser truskawkowy z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Moja wersja szkockiego deseru - Cranachan. W wersji oryginalnej z whisky i kremówką. U mnie bez procentów i troszeczkę odchudzony. Idealny również na pierwsze śniadanie.

Składniki:

  • 100 g truskawek
    1/2 szkl płatków owsianych
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki cukru
    3 łyżki śmietany 18%
    100 g twarogu
    2 łyżki soku ( u mnie z malin)
    12-15 listków mięty ( u mnie truskawkowa)
    2 łyżki miodu

Deser truskawkowy z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać płatki i łyżkę cukru. Mieszając zrumienić na złoty kolor.
  • 2. Listki mięty z łyżką cukru zmielić w blenderze, dodać do płatków.
  • 3. Twaróg pokruszyć, wymieszać ze śmietaną. Dodać płatki z miętą ( zostawić łyżkę płatków do posypania) i wymieszać.
  • 4. Masę twarogową rozłożyć do dwóch pucharków, polać sokiem. Truskawki umyć, pokroić i rozłożyć na twarogu.Polać płynnym miodem, posypać resztą płatków i udekorować miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy