Moja wersja szkockiego deseru - Cranachan. W wersji oryginalnej z whisky i kremówką. U mnie bez procentów i troszeczkę odchudzony. Idealny również na pierwsze śniadanie.
Składniki:
100 g truskawek
1/2 szkl płatków owsianych
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
3 łyżki śmietany 18%
100 g twarogu
2 łyżki soku ( u mnie z malin)
12-15 listków mięty ( u mnie truskawkowa)
2 łyżki miodu
Deser truskawkowy z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać płatki i łyżkę cukru. Mieszając zrumienić na złoty kolor.
2.Listki mięty z łyżką cukru zmielić w blenderze, dodać do płatków.
3.Twaróg pokruszyć, wymieszać ze śmietaną. Dodać płatki z miętą ( zostawić łyżkę płatków do posypania) i wymieszać.
4.Masę twarogową rozłożyć do dwóch pucharków, polać sokiem. Truskawki umyć, pokroić i rozłożyć na twarogu.Polać płynnym miodem, posypać resztą płatków i udekorować miętą.
Komentarze