Deser truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser na bazie truskawek,mascarpone,mleka kokosowego,biszkoptów z dodatkiem cappuccino i kropli wódki gorzkiej żołądkowej z miodem.Pycha!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - truskawki (sezonowe): 200 gramów
    - mascarpone: 200 gramów
    - mleczko kokosowe (w puszce/schłodzone): 4 łyżki
    - biszkopty (podłużne, ewentualnie okrągłe): 6 sztuk
    - kawa (mocna zaparzona kawa cappuccino): 100 mililitrów
    - wódka (wódka gorzka żołądkowa z miodem): 2 łyżki
    - płatki migdałowe: 2 łyżki
    - mięta (lub melisa/świeże listki): 2 sztuki

Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć,usunąć szypułki,pokroić.
  • 2. Biszkopty porwać na ćwiartki,skropić wódką i zamoczyć (dosłownie chwilę) w zimnej kawie cappuccino.
  • 3. Serek mascarpone zmiksować z mleczkiem kokosowym,połowę przełożyć do pucharków. Na masie mascarpone ułożyć namoczone biszkopty. Pokryć drugą częścią masy, truskawkami,kleksem masy.Udekorować truskawką, płatkami migdałów i listkiem mięty lub melisy.

Komentarze

Podobne przepisy