DESER TRUSKAWKOWY

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser truskawkowy jest dla tych, którzy szybko chcą przyrządzić coś słodkiego.Biszkopt, truskawki, bita śmietana, czekolada...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 0.33 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.33 szklanki
    - śmietana kremówka 36%: 180 gramów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - truskawki: 500 gramów

Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DESER TRUSKAWKOWY 1. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z połową cukru pudru, aż powstanie gęsta i pszysta masa. Białka ubić z resztą cukru pudru, aż powstanie sztywna piana.
  • DESER TRUSKAWKOWY 2. Ubitą panę z białek połączyć z utartymi żółtkami. Bardzo delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. I również bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • DESER TRUSKAWKOWY 3. Blaszka o średnicy 20 cm. Jeśli robicie tort okrągły, gdy chcecie robić małe torciki masę można wylać do formy protokątnej. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta bedzie złoty i chrupiący. Następnie studzić przez 15 minut w wormie, potem wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 5. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Śmietankę ubić i dodać cukier puder. Upieczony biszkopt ostudzić na kracie. Następnie porwać na małe kawałeczki i wsypać do naczynia np. szklanek. Przekładać na zmianę z bitą śmietaną i truskawkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy