Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 oC. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z połową cukru pudru, aż powstanie gęsta i pszysta masa. Białka ubić z resztą cukru pudru, aż powstanie sztywna piana.
2.Ubitą panę z białek połączyć z utartymi żółtkami. Bardzo delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. I również bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
3.Blaszka o średnicy 20 cm. Jeśli robicie tort okrągły, gdy chcecie robić małe torciki masę można wylać do formy protokątnej. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
4.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta bedzie złoty i chrupiący. Następnie studzić przez 15 minut w wormie, potem wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
5.Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Śmietankę ubić i dodać cukier puder. Upieczony biszkopt ostudzić na kracie. Następnie porwać na małe kawałeczki i wsypać do naczynia np. szklanek. Przekładać na zmianę z bitą śmietaną i truskawkami
Komentarze