Deser truskawkowy ze śmietaną i bezami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

bardzo smakowity deser - szybko się przygotowuje a smakuje wyśmienicie!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 0.5 kilograma
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - cukier zwykły: 2 łyżki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - śmietanka kremówka 30% lub 36%: 400 mililitrów
    - zagęstnik do śmietany (jeśli macie świeżutką i dobrą śmietanę, która dobrze się ubija to możecie nie dodawać zagęstnika): 2 opakowania
    - bezy białe: 10 dekagramów

Deser truskawkowy ze śmietaną i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser truskawkowy 1.
    Owoce opłukać, osączyć dokładnie, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem cytrynowym i zasypać cukrem zwykłym, odstawić na ok. 30 min.. Śmietanę (musi być dobrze schłodzona) ubijać przez kilkanaście sekund a następnie dosypać cukier puder zmieszany z zagęstnikiem i ubić na sztywno. W salaterce (albo w indywidualnych pucharkach) układać warstwami: część truskawek, część śmietany, część rozkruszonych lekko bez/bezów, znów truskawki, śmietana, bezy...do wyczerpania składników - podawać od razu po przygotowaniu - proste i bajecznie smaczne!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy