Deser w pomarańczach z nutą jagodową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo pyszny i ładnie wyglądający deser w pomarańczach.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
    1 galaretka pomarańczowa
    1 mały kubeczek śmietany 30%
    1 op fixu do śmietany
    1 kopiasta łyżka cukru pudru
    3 łyżki jagód z syropu (ze słoika)
    wafle i paluszki ptysiowe do dekoracji

Deser w pomarańczach z nutą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaterkę rozpuszczamy 1. Galaterkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku. Lekko przestudzoną galaretkę wylewamy na talerz wyłożony folią spożywczą. Odstawiamy do stężenia.
  • Miksujemy jagody ze śmietaną. 2. Śmietanę (schłodzoną) ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Dodajemy jagody i dokładnie miksujemy.
  • Z pomarańczy wydrążamy miąższ 3. Z pomarańczy wydrążamy miąższ, tak aby powstały miseczki. Pozostały miąższ drobno kroimy. Galaretkę kroimy w kostkę. Do przygotowanych pomarańczowych miseczek nakładamy naprzemiennie porcje kremu jagodowego, galaretki oraz pomarańczy. Wierzch dekorujemy waflem, paluszkami ptysiowymi oraz pozostałym kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy