DESER WALENTYNKOWY

0 (0 ocen)

deserek przygotowany na nadchodzące Walentynki. Ja deser przygotowałam do moich Córuś:) ale i Wy z pewnością znajdziecie nie jedną osobę, której sprawicie niespodziankę. Smaki możecie dowolnie zmieniać. Zamiast truskawek możecie użyć mrożonych malin czy jagód, a nawet brzoskwiń z puszki.

Składniki:

  • 150 g galaretki truskawkowej- waga stężonej galaretki
    170 g jogurtu naturalnego 2%
    100 g truskawek mrożonych
    3 łyżeczki stewii lub cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    100 ml mleka 1,5%
    Skórka otarta z ½ cytryny

Deser walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2033ybe 1. Truskawki przełożyć do rondelka, wlać 3 łyżki wody i zagotować do rozpadnięcia się owoców. Dodać łyżeczkę stewii i zagotować ponownie. Zdjąć z ognia, dodać 1,5 łyżeczki żelatyny , zamieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • image-0m0upky 2. Do musu owocowego dodać 3 łyżki jogurtu i dobrze wymieszać. Z galaretki foremką w kształcie serca wyciąć 10 serduszek. Na dno foremek do galaretek włożyć po 1 sztuce serduszka. Ostrożnie zalać masą truskawkową. Odłożyć do zastygnięcia. Do miseczki przelać pozostały jogurt, dodać mleko, resztę stewii i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do nabiałowej masy. Dokładnie wymieszać.
  • image-1rnl3ns 3. Na zastygniętej różowej masie ułożyć kolejne serduszko i zalać białą masą. Zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, deser łatwiej będzie wyjąć. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy