Zapraszam na smaczny deser w pucharkach. Deser jest lekki i idealny dla dzieci. Aby jeszcze zachęcić dzieci do jedzenia proponuję posypać je kolorową posypką. Polecam
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 galaretki winogronowe (każda na 500 ml wody)
200 g serka homogenizowanego waniliowego
150 g winogron bez pestek
1/4 szkl śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
kolorowa posypka
Deser winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie (jedną w 1 szkl wody a drugą w 400 ml) i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Serek homogenizowany przekładamy do miseczki i dodajemy przestudzoną galaretkę (rozpuszczoną w 1 szklance wody). Mieszamy dokładnie a następnie przelewamy delikatnie do pucharków po 6-7 łyżek do jednego pucharka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na zastygniętą masę serową układamy po kilka sztuk winogron i zalewamy delikatnie galaretką (rozpuszczoną w 400 ml)- po 15 łyżek na 1 pucharek. Wstawiamy ponownie do lodówki na 30 minut. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy koniec woreczka i wyciskamy śmietankę na zastygniętą galaretkę winogronową. Śmietankę posypujemy kolorowa posypką przed podaniem. Deser przechowujemy w lodówce.
Komentarze