Deser winogronowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny deser w pucharkach. Deser jest lekki i idealny dla dzieci. Aby jeszcze zachęcić dzieci do jedzenia proponuję posypać je kolorową posypką. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 galaretki winogronowe (każda na 500 ml wody)
    200 g serka homogenizowanego waniliowego
    150 g winogron bez pestek
    1/4 szkl śmietanki 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    kolorowa posypka

Deser winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie (jedną w 1 szkl wody a drugą w 400 ml) i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Serek homogenizowany przekładamy do miseczki i dodajemy przestudzoną galaretkę (rozpuszczoną w 1 szklance wody). Mieszamy dokładnie a następnie przelewamy delikatnie do pucharków po 6-7 łyżek do jednego pucharka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na zastygniętą masę serową układamy po kilka sztuk winogron i zalewamy delikatnie galaretką (rozpuszczoną w 400 ml)- po 15 łyżek na 1 pucharek. Wstawiamy ponownie do lodówki na 30 minut. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy koniec woreczka i wyciskamy śmietankę na zastygniętą galaretkę winogronową. Śmietankę posypujemy kolorowa posypką przed podaniem. Deser przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy