Deser z białym musem, czerwonymi owocami i chrupiącym crunchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się bakterii i zanieczyszczeń. Białko oddzielić od żółtka. Te pierwsze ubić na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Żółtko wraz z 2 łyżkami cukru pudru ubić w innym naczyniu do jasności i puszystości. Do ubitego żółtka dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Biały mus wstawić do lodówki.
2.Truskawki zmiksować na puree z pozostałym cukrem pudrem (1 łyżką).
3.Do 2 wysokich szklanek przełożyć czerwone porzeczki (zostawiając kilka do dekoracji). Na owoce wyłożyć schłodzony biały mus oraz crunchy. Na to wylać truskawkowy mus i ponownie posypać crunchy. Wierzch deserków udekorować startą białą czekoladą oraz pozostawionymi czerwonymi porzeczkami.
Komentarze