Deser z kaszką manną

0 (0 ocen)

smaczny deser .................

Składniki:


  • Kaszka :
    1 szk mleka 3,2%
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki konfitury jeżynowej z brandy
    1 łyżka cukru
    1 łyżka kaszy manny
    Jabłka :
    1 duże jabłko
    1/2 szk wody
    1 łyżka galaretki wiśniowej
    Pianka :
    2 danonki waniliowe
    2 łyżki gorącej przegotowanej wody
    1 płaska łyżka galaretki wiśniowej
    1/4 szk przegotowanej gorącej wody
    Dodatkowo :
    4 łyżki pestek granatu

Deser z kaszką manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie warstwy pierwszej :
    Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier i konfiturę. Wymieszać i zagotować. Do gotującego się jeżynowego mleka wsypać kaszkę i energicznie mieszać aby nie było grudek. Kaszkę gotować około 3 minuty po czym chwilę przestudzić. Kieliszki na wysokiej nóżce ustawić ukośnie w naczyniu ( u mnie miska ) i obłożyć np. ściereczka aby się nie przesunęły. Kaszkę rozłożyć do kieliszków i schłodzić aż stężeje.
  • 2. Przygotowanie warstwy drugiej :
    Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać wodę, wrzucić jabłka i chwilę dusić aż jabłka zmiękną ale zachowają kształt. Wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Zostawić do schłodzenia. Gdy kaszak się zetnie a jabłka przestygną wyjąć kieliszki z miski i ustawić je na blacie i napełnić kieliszki masą jabłkową. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Przygotowanie warstwy trzeciej :
    W kubku wymieszać śmietanę z danonkami. Galaretkę wymieszać z gorącą wodą i schłodzić. Gdy lekko stężeje ale będzie płynna dodać do masy śmietanowo jogurtowej i ubić trzepaczką. Gotowa masą napełnić kieliszki wyjęte z lodówki. Znowu wstawić je do stężenia pianki. Na koniec gdy wszystko się zetnie na wierzch ułożyć pestki granatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy