Deser z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dwuwarstwowa słodkość, która wyjdzie każdemu.

  • 30 min

Składniki:

  • 40g kaszy jaglanej
    250ml mleka + 4 łyżki
    kilka kropli aromatu waniliowego
    2 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    opcjonalnie:
    masło orzechowe
    2 kostki czekolady

Deser z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Wsypujemy ją do garnka, dodajemy mleko, aromat waniliowy, cukier i gotujemy do momentu, aż kasza będzie miękka (ok. 20 min). Jeśli będzie potrzeba dodaj więcej mleka.
    Po ugotowaniu dzielimy kaszę na dwie części - do jednej dodajemy kakao. Pozostawiamy do ostygnięcia.
    Następnie blendujemy każdą część osobno z dwiema łyżkami mleka.
    Gotowe masy przelewamy do pucharka, dekorujemy masłem orzechowym i pociętą na kawałki czekoladą.

Porady

Jeśli masa będzie się ciężko blendowała dodaj więcej mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy