Deser z panna cottą

0 (0 ocen)

Przepis na prosty truskawkowo-śmietankowy deser z sosem z pestkami granatu.

Składniki:

  • -galaretka truskawkowa
    -mały jogurt naturalny
    -1/4 l śmietany 30%
    -1 łyżka cukru
    -3 g żelatyny
    -kilka kropel aromatu waniliowego
    -granat
    -kilka łyżek dżemu truskawkowego

Deser z panna cottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić żelatynę w odrobinie wody. Śmietanę zagotować razem z rozpuszczoną żelatyną, następnie zdjąć z palnika, dodac aromat (może być także wanilia). Masę wlać do salaterek lub foremek. Czekając aż zastygnie przygotowujemy drugą warstwę deseru.
  • 2. Gotujemy 250ml wody. Po zagotowaniu rozpuszczamy galaretkę. Gdy ostygnie miksujemy z jogurtem. Nakładamy na zastygniętą panna cottę. Po zastygnięciu całego deseru wyciągamy go z foremek i ozdabiamy sosem z granatem.
  • 3. Granata obieramy, pestki wrzucamy do garnka dodajemy kilka łyżek dżemu i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia owoców.

Komentarze

Podobne przepisy