Deser z rabarbaru i śmietanki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sezon na rabarbar jest krótki, a najlepszy jest właśnie teraz. Zapraszam​ na deserek z rabarbarem i bitą śmietaną.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 łodyga rabarbaru
    1 szklanka wody
    2 łyżki cukru
    50 mililitra śmietanki 30%
    1/2 opakowania truskawkowej galaretki
    mięta

Deser z rabarbaru i śmietanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Wkładamy rabarbar i cukier, mieszamy. Do ugotowanego rabarbaru wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Do pucharków przekładamy galaretkę rabarbarową i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietankę ubijamy i przekładamy na stężoną masę rabarbarową. Dekorujemy pokrojonymi listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy