Deser z sercem i śmietanką

0 (0 ocen)

  • 40 min

deser na walentynki, dzień kobiet, idealny na zwieńczenie kolacji romantycznej lub po prostu dla ukochanej osoby

  • 40 min

Składniki:

  • galaretka różowa o smaku Margarita
    szklanka wrzącej wody
    200 ml śmietanki kremówki 30 %
    łyżka cukru waniliowego
    śmietan-fix ewentualnie
    posypki cukrowe

Deser z sercem i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę różową rozpuścić w szklance wrzącej wody (normalna miara to 1,5 szklanki wody, należy trochę odjąć z objętości, jeśli zrobicie klasyczną galaretkę na 500 ml wody to też odejmijcie pół szklanki do rozpuszczenia).
    Przelać płynną galaretkę do płaskiego naczynia i zostawić w lodówce do stężenia.
    Przygotować pucharki lub szklanki do deseru.
    Z galaretki wycinać foremką do ciasteczek kształt serduszek.
    Galaretkowe serduszka przykleić do wnętrza ścianek.
    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, jeśli trzeba dodać śmietan-fix.
    Ubitą kremówkę przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdką i wyciskać do pucharków śmietanę.
    Wierzch ozdobić resztkami posiekanej galaretki i posypać ozdobami cukrowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy