Deserki jogurtowo malinowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu zarówno do pracy jaki i na śniadanko deserki jogurtowo-malinowe z prażonymi płatkami owsianymi.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
    300 g mrożonych malin
    10 łyżek płynnego miodu (6+4)
    1 szklanka płatków owsianych
    3 łyżki cukru pudru

Deserki jogurtowo malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny rozmrażamy i gotujemy w garnuszku ok 4-5 minut następnie dodajemy 6 łyżek miodu i odstawiamy do wystygnięcia. Płatki owsiane podsmażamy na patelni (suchej) kiedy delikatnie się podpieką ok 3 minut dodajemy 4 łyżki miodu i mieszamy aż się zarumienią (karmelizacja trwa ok 3-4 minut). Płatki wysypujemy na papier do pieczenia na grubość ok 2-3 cm i czekamy aż przestygną zrobią się chrupkie.
  • 2. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem. Do słoiczka albo szklaneczki dodajemy na kilka łyżek jogurtu następnie mus malinowy i płatki owsiane i tak do wysokości naczynia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy