Desery kawowo-waniliowe

0 (0 ocen)

Lubię takie desery, są szybkie do przyrządzenia i smaczne. Możemy przygotować je na przyjęcie rodzinne lub na deser do kawy.

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30 %
    250 gram serka mascarpone
    100 ml. kawy espresso
    100 ml. likieru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
    2 op. śmietan-fixu
    0,5 op. podłużnych biszkoptów
    Dekoracje czekoladowe

Desery kawowo-waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietaną ubijamy na sztywno, ubijając dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem oraz po łyżce serka mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kawę a do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Na dno szklanek lub pucharków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, masę kawową, warstwę biszkoptów, masę waniliową, biszkopty i masę kawową. Pozostałą masę waniliową przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch każdego deseru robiąc rozetkę, dekorujemy dekoracjami z czekolady. Desery wstawiamy do lodówki żeby się mocno schłodziły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy