Devolay z boczniakami i serem

0 (0 ocen)

Mięsne koperty nadziane boczniakami i cebulą.

Składniki:

  • dla 4 osób:
    1 kg schabu wieprzowego bez kości
    250 g świeżych boczniaków
    2 cebule
    150 gram sera żółtego
    sól
    pieprz
    przyprawa do wieprzowiny
    tymianek

    jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia

Devolay z boczniakami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na 1 cm plastry i porządnie roztłuc, oprószyć przyprawami. Grzyby oczyścić i pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać grzyby i tymianek, chwilę dusić aż boczniaki zmiękną. Ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
  • 2. Na każdy plaster rozbitego mięsa ułożyć straty ser, oraz wystudzone grzyby. Składać na pół i spiąć wykałaczkami. Gotowe koperty moczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy