Diablotki z prażoną cebulką (ciasteczka z żółtego sera)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (około 35 sztuk)
    200g żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku; zwykła gouda też się sprawdzi)
    1 szklanka mąki (1 szklanka = 250 ml)
    120g masła/margaryny
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1/3-1/2 łyżeczki soli (w zależności od smaku sera)
    Dodatkowo:
    10 łyżek prażonej cebulki

Diablotki z prażoną cebulką (ciasteczka z żółtego sera) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z solą oraz papryką w proszku.
    Dodać starty (na średnich oczkach tarki) ser i następnie dokładnie wymieszać.
    Dołączyć masło/margarynę, a na końcu wsypać prażoną cebulkę.
    Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut).
    Po tym czasie z ciasta formować (*) kulki (mniejsze od wielkości orzecha włoskiego).
    Każdą z nich mocno spłaszczać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    (Odstęp nie musi być zachowany.)
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach.
    Ciastka ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porady

Diablotki przed pieczeniem można posmarować mlekiem i dodatkowo posypać startym serem. (*) Z ciasta można również wykrawać dowolne kształty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy