Dietetyczne ciastka a'la jeżyki

0 (0 ocen)

Zdrowe ciasteczka, które smakują wyśmienicie!

Składniki:

  • spód:
    -50g masła klarowanego
    -120g płatków owsianych
    -1 jajko M
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
    -20g mąki ziemniaczanej/budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
    -30g mąki kokosowej
    -2 łyżki ksylitolu/erytrolu

    masa daktylowa:
    -100g suszonych daktyli
    -1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

    polewa czekoladowa:
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady min 90% kakao lub mlecznej bez cukru (dobrej jakości)
    -2 łyżki mleka roślinnego

    dodatkowo:
    -spora garść posiekanych orzechów laskowych

Dietetyczne ciastka a'la jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    -składniki na spód przekładamy do miski i zagniatamy ciasto
    -na blacie wykładamy papier do pieczenia, przykrywamy kolejnym i rozwałkowujemy ciasto
    -za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka
    -piekarnik rozgrzewamy do 200C
    -pieczemy 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy

    masa daktylowa:
    -daktyle zalewamy wrzątkiem , odstawiamy na 15 min i odlewamy wodę
    -daktyle z olejem kokosowym dokładnie blendujemy

    polewa czekoladowa:
    -czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy (mieszamy dopiero, gdy czekolada dokładnie się rozpuści)

    następnie:
    -na ciasteczka nakładamy masę daktylową, orzechy oraz czekoladę
    -gotowe jeżyki wstawiamy do lodówki na około 1h

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy