Od kilku lat pieczenie jest moją pasją, którą cenią rodzina i przyjaciele.
Składniki:
● gotowy 3-warstwowy biszkopt
Krem: 4 jajka
● 1,5 szkl. cukru
● 2 kostki masła
● szczypta soli
● 50 ml wódki
● duży cukier waniliowy
● 20 dag czekolady (białej lub deserowej)
Dekoracje:
● 50 dag masy cukrowej białej i 20 dag czerwonej
● czekoladowe ziarenka kawy
● róża z masy cukrowej
Dla mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty skrapiamy wódką.
Krem: jajka ubijamy w kąpieli
wodnej z cukrami i solą
do białości. Studzimy. Czekoladę
rozpuszczamy. Masło
ucieramy, dodajemy czekoladę,
masę jajeczną i wódkę.
Kremem (część odkładamy)
przekładamy biszkopty i cienko
smarujemy wierzch i boki.
2.Masy rozwałkowujemy,
białą przykrywamy tort. Nadmiar
odcinamy. Z czerwonej
wycinamy paski, dekorujemy
ziarenkami i różą. Z reszty
kremu szprycą wyciskamy
wokół tortu ozdobne rozety.
Komentarze