Domowa chałka na śniadanie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Na kolacje albo jak kto woli śniadanko ... Polecam domową chałkę

  • 50 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    100 ml ciepłego mleka
    100 ml ciepłej wody
    15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
    1 jajko
    2 łyżki masła, roztopionego
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    DODATKOWO:
    jajko do posmarowania wierzchu

Domowa chałka na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DOMOWA CHAŁKA 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.
    Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
    Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz
    Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia.
    Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem
    Wkładamy na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa.

Porady

Zaraz po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, puszysta, samo ciasto nie jest za słodkie, Możecie ją jeść na śniadanie z serkiem, dżemem, miodem, kremem czekoladowym …itd:).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy