Na kolacje albo jak kto woli śniadanko ... Polecam domową chałkę
50 min
Składniki:
450 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
1 jajko
2 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
DODATKOWO:
jajko do posmarowania wierzchu
Domowa chałka na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz
Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia.
Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem
Wkładamy na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa.
Porady
Zaraz po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, puszysta, samo ciasto nie jest za słodkie,
Możecie ją jeść na śniadanie z serkiem, dżemem, miodem, kremem czekoladowym …itd:).
Komentarze