Dziś na talerzu domowa chińszczyzna w towarzystwie japońskiego makaronu udon. Jeśli lubicie słodko- pikantne potrawy to polecam wypróbować ten przepis:)
Domowa chińszczyzna armine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, wymieszać z sosem sojowym i papryką słodką. Dodać 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, wymieszać dokładnie i odstawić na 30 minut. W tym czasie umyć, obrać i pokroić wszystkie warzywa.
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paski dowolnej długości. Cukinię i paprykę umyć, pieczarki obrać, pokroić w paski ( podobnie jak marchew), cebulę pokroić w cienkie pióra.
Rozgrzać olej w woku lub dużej patelni, dodać cebulę i marchew i smażyć przez 3 minuty, dodać mięso, paprykę- wymieszać, smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Dodać resztę warzyw łącznie z kukurydzą i bambusem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez około 5-7 minut.
W jednej miseczce wymieszać ocet balsamiczny z ketchupem, cukrem, czosnkiem granulowanym i jedną łyżeczką pieprzu. W drugiej wymieszać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej z 2 łyżkami wody.
Dodać pierwszą mieszankę do mięsa, po 3 minutach dodać skrobię, wymieszać dokładnie. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Komentarze