Domowa granola

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest idealna na śniadania i przede wszystkim bardzo zdrowa. Ten przepis jest o tyle wspaniały że można go modyfikować wedle uznania a i tak wyjdzie smaczny!

  • 15 min

Składniki:

  • płatki owsiane 200 g
    otręby orkiszowe 100 g
    siemię lniane 3 łyżki
    migdały 1 garść
    pestki słonecznika 1 garść
    orzeszki ziemne niesolone (lub inne np. orzechy laskowe) 1 garść
    wiórki kokosowe 4 łyżki
    rodzynki 4 łyżki
    suszona żurawina 4 łyżki
    suszone śliwki 5 sztuk
    suszone morele 5 sztuk
    roztopione masło 3 łyżki
    miód 3 łyżki
    blaszka do pieczenia

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piec do temperatury 200°C. Na suchej patelni prażymy parę minut migdały, orzechy i pestki słonecznika. Uważamy aby ich nie przypalić. Płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe i siemię lniane wsypujemy na blaszkę do pieczenia. Kroimy nasze suszone owoce i razem z rodzynkami i żurawiną dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Rozpuszczamy masło i polewamy nią gotową mieszankę. Dodajemy miód i znowu mieszamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na 10-12 minut. Obserwujemy aby nie przyrumieniła się zbyt mocno. Możemy również przemieszać granolę podczas pieczenia jeśli mamy jej dużo. Wystudzoną granolę przekładamy do słoiczka i na drugi dzień mamy już gotowe przepyszne śniadanie!

Porady

Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym oraz różnymi świeżymi owocami np. z truskawkami, bananami, jabłkami, pomarańczą itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy