Domowa granola

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowa mieszanka śniadaniowa płatków i bakalii

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
    25 g pestek dyni
    50 g orzechów nerkowca
    25 g płatków migdałowych
    1/2 szkl miodu
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    dodatkowo:
    suszona żurawina, rodzynki, morele

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane,pestki dyni,posiekane orzechy nerkowca,płatki migdałowe, mieszamy w misce, wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko posypujemy lekko cukrem, polewamy miodem i w kilku miejscach układamy po małym kawałku masła. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając aby granola ładnie się zarumieniła. Studzimy. Większe skarmelizowane kawałki kruszymy. Do tak przygotowanej granoli można dodać suszone morele, żurawinę lub rodzynki.

Komentarze

Podobne przepisy