Domowa granola

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Idealne śniadanie z mlekiem lub jogurtem, pełne bakalii.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
    2 szklanki różnych orzechów: włoskich, laskowych, migdałów, ziemnych, itp.
    pół szklanki ziaren słonecznika
    pół szklanki ziaren dyni
    2 łyżki nasion chia
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki siemienia lnianego
    garść suszonej żurawiny
    garść pokrojonej suszonej moreli
    2 garści łezki czekoladowej lub pół tabliczki pokruszonej czekolady
    70 g masła
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki miodu
    1/3 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać płatki, dodać pokrojone orzechy, nasiona i pozostałe składniki prócz czekolady i owoców. Masło roztopić z miodem i cukrem, zalać wszystkie składniki, dodać cynamon, sól i dobrze wymieszać. Blachę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać przygotowaną mieszankę i rozprowadzić po całej blaszce. Temperaturę nastawić na 150 st. C i piec wszystko 40 minut, co 10 minut mieszając. Po tym czasie wyjąć granolę i ostudzić, dodać czekoladę i owoce suszone. Wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy